duminică, 8 iunie 2008

ISO 9001 si HACCP

ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare) a publicat linii directoare pentru industria alimentara si de bauturi pentru punerea în aplicare a sistemelor de management al calitatii bazat pe ISO 9001:2000 in concordanta cu HACCP.

Standardul international ISO 15161 - Linii directoare privind aplicarea ISO 9001:2000 pentru industria alimentara si de bauturi, este destinat organizatiilor implicate în toate aspectele legate de acest sector industrial, inclusiv sourcing, de prelucrare si ambalare a produselor alimentare si bauturi.

Pentru a ajuta utilizatorul final, cerintele ISO 9001 : 2000 sunt prezentate în sectiuni de texte, urmate de îndrumari relevante pentru acest sector HACCP.

ISO 15161 permite organizatiei integrarea sistemului sau de management al calitatii cu punerea în aplicare a sistemelor de siguranta alimentara, cum ar fi HACCP (pericol de analiza si punctul critic de control).

Grupul TC 34 spune ca orice alt sistem de siguranta alimentara poate fi de asemenea integrat cu sistemul de management al calitatii, adaugand: "Cu toate acestea, luand în considerare faptul ca HACCP este utilizat cuprinzator, acest sistem a fost ales pentru a demonstra cat de mult poate fi atinsa integrarea."

Potrivit comitetului de experti, în termen de aplicare a HACCP, ISO 9001:2000, un sistem de management al calitatii, poate rezulta într-un sistem de siguranta alimentara care este mai eficient decat aplicarea fie ISO 9001:2000, HACCP sau singur, care sa conduca la îmbunatatirea satisfactiei clientului si îmbunatatirea organizationala eficacitatea.

Legaturile dintre principiile de baza si specifice HACCP si clauzele ISO 9001 : 2000 sunt prezentate într-o anexa.