duminică, 24 ianuarie 2010

Premiul de excelenta ISO pt. standarde din domeniul opticii

Premiul de excelenta ISO recunoaste realizarile “vizionare” ale creatorilor de standarde din domeniul opticii

Realizarile deosebite ale unei echipe internationale care dezvolta standarde ISO pentru optica si fotonica (domenii care acopera produse cum ar fi lentilele de contact si telescopapele) au fost recunoscute prin acordarea premiului de excelenta Lawrence D. Eicher , cu ocazia celei de a 32-a adunari generale ISO din Cape Town, Africa de Sud.

In fiecare an premiul este atribuit unui grup de dezvoltare de standarde de calitate ISO, remarcat prin activitatea performanta.

In anul 2009 premiul a fost acordat comitetului tehnic ISO / TC 172, Optica si fotonica.

Domeniul de lucru al comitetului ISO/TC 172 este vast, incluzand produse cu folosinta cotidiana, de la ochelari de citit si lentile de contact pana la microscoape, telescoape si endoscoape.

Lucrarile comisiei, acopera, de asemenea , diverse alte echipamente, cum ar fi scanerele laser, echipamente de topografie, bunuri de uz oftalmologic şi multe dintre componentele care fac ca aceste sisteme complexe sa functioneze.

Efortul şi daruirea comisiei se concretizeaza prin mai mult de 280 de standarde internationale ISO (certificarea ISO in acest domeniu este destul de rar intalnita in Romania, daca nu inexistenta) extreme de complexe, publicate in acest domeniu.

De la infiintarea sa, comisia a trebuit sa faca fata provocarilor reprezentate de o zona de piata care evolueaza necontenit, caracterizata de evolutia rapida a tehnologilor si consultanta ISO oferita in acest domeniu.

In ciuda acestui fapt, comisia a reuşit sa se adapteaza cu flexibilitate la evolutia cerintelor tehnice, pozitionându-se ca un jucator important in acest domeniu.
In acest sens, comisia ISO / TC 172 are ca obiectiv dezvoltarea domeniului fotonicii ca o parghie pentru exploatarea potentialului dat de nanotehnologie.

Preşedintele ISO a specificat: "In acest context, este de laudat ca acest comitet şi conducerea sa au produs standardele industriale necesare la momentul oportun şi ca acest lucru continua cu succes."

Secretarul ISO / TC 172, d-na Elisabeth Leitner, a primit premiul in numele comisiei. (articol consultanta ISO 172, certificare ISO 172)