luni, 20 octombrie 2014

Standardul ISO 9001 - sectiunea Obiective, tinte si programe

Sectiunea 4.3.3 a ISO 14001 – Obiective, tinte si programe

 In cadrul acestei sectiuni a ISO 14001 pentru managementul mediului nu exista o cerinta pentru o anumita procedura ISO 14001. Cu toate acestea trebuie sa existe un proces care sa asigure ca obiectivele si tintele stabilite sunt in concordanta cu politica, care include angajamente de conformitate cu cerintele legale sau de alta natura, de realizare a imbunatatirii continue si de prevenire a poluarii.

 De asemenea, organizatia trebuie sa ia in considerare aspectele semnificative, cerintele legale, opiniile partilor interesate, aspectele tehnologice, financiare si de business atunci cand decide ce doreste sa realizeze prin atingerea unui obiectiv.

 Obiectivele si tintele trebuie sa existe la toate nivelurile ierarhice si functionale ale organizatiei si trebuie sa fie masurabile, atunci cand este posibil.

Programele de management sunt planuri si programe detaliate care explica modalitatea in care obiectivele si tintele vor fi atinse. De obicei in cadrul acestora se prezinta personalul responsabil, datele si etapele semnificative si evaluarea gradului de succes.