vineri, 27 martie 2009

Alimentele biologice si organismele modificate genetic

Alimentele biologice şi organismele modificate genetic - sursa alimentara
Organismele modificate genetic (OMG) pot fi o soluţie la criza alimentară, fiind mai rezistente la condiţiile climatice şi oferind recolte bogate. În multe părţi ale lumii, acestea sunt foarte răspândite şi folosite în alimentaţie.

Unii cercetători spun însă că OMG-urile pot fi nocive pentru biodiversitate şi sănătatea umană. După o evaluare strictă, făcută de oameni de ştiinţă independenţi, câteva OMG-uri şi produse derivate din acestea au fost autorizate în Uniunea Europeană.

În martie 2007, deputaţii europeni au cerut ca produsele alimentare etichetate drept organice să nu conţină OMG-uri. În momentul de faţă, alimentele care conţin OMG-uri în proporţie de 0,9%, şi în cazul în care contaminarea s-a făcut accidental, pot fi considerate biologice. Deputaţii europeni au cerut o limită maximă de 0,1% pentru aceste produse.

În plus, deputaţii europeni au sprijinit crearea unui logo comun european, obligatoriu, pentru produsele biologice (care conţin cel puţin 95% ingrediente biologice). sursa: Parlamentul European