luni, 1 iunie 2009

ISO 19772 pentru Tehnologia informatiei

Securitatea datelor este probabil una dintre cele mai mari preocupări ale milioanelor de utilizatori care fac schimb de informatii pe internet sau stocheaza aceste informatii in computere care pot fi accesate de persoane neautorizate.

Pentru a proteja confidenţialitatea şi integritatea datelor transferate sau stocate, ISO şi Comisia Electrotehnică Internaţională (IEC) au realizat un nou standard care defineşte tipurile de mecanisme de criptare folosite pentru autentificare in vederea asigurarii unui nivel optim de securitate.

"O dată cu creşterea tranzactiilor electronice care implică informaţii sensibile, cum ar fi transferul de banci de date sau informatii de identificare personala, acest standard răspunde la o nevoie crescândă de echipamente de securitate din ce in ce mai complexe", declara prof. Chris Mitchell, editor de proiect.

Standardul ISO / IEC 19772, Tehnologia informatiei – Tehnici de securitate - Criptare autentificata, specifică şase metode de criptare (bazată pe un algoritm de cifrare in bloc), care poate fi folosit pentru a se asigura:

Confidenţialitatea datelor (protejarea împotriva scurgerii neautorizate de date)
Integritatea datelor (permite beneficiarilor sa verifice faptul ca datele nu au fost modificate)
Autentificarea originii datelor (ajuta destinatarii sa verifice identitatea datelor).