luni, 19 decembrie 2016

Domeniul de aplicare al ISO 9001

Scopul si domeniul de aplicare si implementare a standardului pentru managementul calitatii

 In ce constau cerintele ISO 9001?

Universalitatea standardului ISO 9001 se refera la faptul ca se aplica tuturor proceselor sistemului de management al calitatii, de la identificarea cerintelor la livrarea produsului/serviciului si la obtinerea satisfactiei clientului. Standardul este util in demonstrarea capacitatii unei organizatii cu privire la indeplinirea cerintele consumatorului. Un sistem de management al calitatii conform ISO 9001 are ca tinta obtinerea satisfactiei consumatorului prin indeplinirea cerintelor.

Toate aceste aspecte sunt prezentate in cadrul seciunii 1.1 a standardului. In cadrul sectiunii 1.2 se prezinta limitele aplicarii sistemului de management al calitatii. Se specifica faptul ca orice cerinta din cadrul sectiunii 7 a standardului care nu poate fi aplicata datorita naturii organizatiei sau a serviciilor pe care aceasta le presteaza pot fi supuse excluderii. Cand sunt facute excluderi conformitatea fata de acest standard nu este acceptata cu exceptia faptului cand aceste excluderi sunt limitate la cerintele din cadrul sectiunii 7, ele neafectand capacitatea si responsabiltatea organizatiei de a livra produse/presta servicii care sa indeplineasca cerintele consumatorilor precum si cele de natura legala/reglementatoare.  

De ce trebuie indeplinite cerintele ISO 9001 ?

• Pentru a avea un sistem eficient de management al calitatii, orientat catre indeplinirea cerintelor consumatorilor. • Pentru a demonstra sistemul de managemement al calitatii in fata consumatorilor, fie in mod direct fie prin intermediul unei certificari de terta parte.
• Pentru a exclude acele cerinte din cadrul sectiunii 7 care nu se aplica.

 Sfaturi practice pentru implementare ISO 9001

• Dezvoltati si pastrati o intelegere clara a motivului pentru care organizatia implementeaza standardul ISO 9001
• Nu confundati scopul ISO 9001 cu scopul propriului sistem de management al calitatii
• Cantariti cu atentie fiecare excludere si aduceti argumente justificative pentru fiecare din acestea  

Intrebari de autocontrol pentru auditul ISO 9001

• Manualul calitatii include domeniul de aplicare al sistemului de management al calitatii, incluzand detalii si justificari pentru orice excluderi realizate?
• Excluderile sunt adecvate si indeplinesc criteriile prezentate in sectiunea 1.2?
• Sistemul dumneavoastra de management asigura faptul ca indepliniti in mod corespunzator cerintele consumatorilor?