joi, 2 iulie 2009

Certificarea OHSAS 18001 si Ziua Mondiala pentru Securitate si Sanatate la Locul de Munca

Comisia ISO / TC 199 a elaborat 35 standarde şi are in componenta 27 de ţări participante şi 23 de ţări in caliatate observator.

Publicul larg, muncitorii si/sau mediul pot fi expusi unor substante periculoase din aer, fie datorita unor procese naturale sau ca urmare a unor procese industriale sau casnice.

De aceea, prezenţa acestor substanţe în aer si in emisiile facute in aer trebuie sa fie limitate Dezvoltarea unor metode standardizate de măsurare a concentraţiei de poluanţi atmosferici sta la baza activitatii comisiei ISO / TC 146, calitatea aerului, şi, în special, a subcomisiei SC 2, Ambianta atmosferica la locul de munca.

Comisia a dezvoltat 27 de standarde şi are in componenta 21 de ţări participante şi 13 de ţări in calitate de observator.

Standardizarea în domeniul de simbolurilor grafice este baza activitatii comisiei ISO / TC 145/SC 2, Semnalizarea gradului de siguranta, semne, forme, culori şi simboluri .

Simbolurile grafice sunt mijloace importante semnalizarea informatiilor legate de pericol / siguranta la locul de munca (OHSAS 18001) intr-un mod concis si independent de limba vorbita de persoana careia i se adreseaza-un aspect foarte important tinand cont de mobilitatea fortei de munca actuala. Comisia ISO/TC145/SC2 a dezvoltat 14 standarde; din ea fac parte 14 tari si inca 16 in calitate de observator.

Standardele dezvoltate de comisia ISO/TC159, Ergonomie/SC4, Ergonomia interactiunii om-sistem
, ajuta la indeplinirea cerintelor legate de proiectarea sistemelor de lucru, echipametului de lucru si al produselor in concordanta cu caracteristicile umane, in vederea imbunatatirii utilitatii si, ca o consecinta, a productivitatii si sigurantei operatorului sau utilzatorului.